وکالت بلاعزل در انتقال ملک

در دفترخانه‌ها وقتی فروشنده پول را کامل دریافت کرد، به خریدار وکالت بلاعزل می‌دهد که به جای او کارهای اداری مثل انتقال سند را انجام دهد.
وکالت بلاعزل در انتقال ملک

وکالت بلاعزل چیست؟

وکالت به مفهوم دادن نمایندگی است. فردی که امور به او واگذار می‌شود وکیل و کسی که به شخص دیگری وکالت می‌دهد، موکل نام دارد.وکالت بلاعزل وکالتی است که در آن موکل به تنهایی نمی‌تواند وکیل را عزل کند. در این حالت موکل دیگر حق عزل وکیل و فسخ وکالت را ندارد.

شرایط وکالت بلاعزل در خرید و فروش ملک

گاهی به دلایلی مانند زمان‌بر بودن نقل و انتقال ملک، هزینه‌بر بودن نقل و انتقال، در دسترس نبودن سند یا عجله‌ای که فروشنده دارد، سند به نام خریدار زده نمی‌شود و مابین خریدار و فروشنده قرارداد وکالت بلاعزل بسته می‌شود و فروشنده، خریدار را برای انجام امور مربوط به سند مانند گرفتن استعلام‌های ثبتی و مفاصا حساب‌های شهرداری و در نهایت ثبت سند، وکیل می‌کند.

در این شرایط به نکات زیر دقت کنید:

  • وکالت بلاعزل، به این معنی نیست که خریدار هر زمان که بخواهد می‌تواند سند را به نام خودش بزند. منظور این است که فروشنده شخصا نمی‌تواند وکالتش را فسخ کند.
  • این قرارداد با مرگ طرفین، جنون طرفین، یا استعفای وکیل باطل می‌شود. پس بهتر است فقط برای انجام امور اداری این وکالت انجام شود و اگر ملکی به صورت وکالتی خرید و فروش می‌کنید، خیلی سریع وکالت آن را به سند قطعی تبدیل کنید.
  • در وکالت بلاعزل، موکل می‌تواند خودش تمام کارهای مربوط به معامله را انجام دهد و این حق از او گرفته نمی‌شود. پس اگر می‌خواهید تمام کارها توسط وکیل انجام شود، به طور صریح در وکالت‌نامه قید کنید که موکل حق دخالت و اجرای امور را ندارد.
  • در شرایط وکالت بلاعزل، اگر موکل فوت کند، و خریدار هنوز سند مالی که خریده است به نام نزده باشد، باید وراث متوفی برای انتقال و امضای سند رسمی اقدام کنند. چون قرارداد با فوت موکل فسخ شده است. پس حواستان باشد سریع کارهای سند زدن را انجام دهید.
  • دقت داشته باشید که وکالت‌نامه‌ای که تنظیم می‌شود، محدودیت زمانی داشته باشد.
  • بهتر است از انجام وکالت در مورد معامله‌های وراثتی و شراکتی که موکلین بیش از یک نفر هستند، بپرهیزید.
  • زمانی که شما از طریق وکالت بلاعزل ملکی را خریداری می‌کنید، تا زمانی که سند نزنید، شما صاحب خانه نیستید. در این شرایط فروشنده حق فروش ملک به دیگران را دارد. پس حواستان باشد همزمان با تنظیم وکالت‌نامه، مبایعه‌نامه هم تنظیم کنید و در وکالت‌نامه حق فروش ملک به شخص دیگر را از فروشنده بگیرید. با تنظیم مبایعه‌نامه یعنی شما مالک ملک هستید و هر مشکلی پیش بیاید، می‌توانید در دادگاه ثابت کنید.
  • با توجه به اینکه اعطای وکالت، قانوناً موجب سلب مالکیت نمی‌شود، تا زمانی که سند نقل و انتقال قطعی نشده است، موکل یعنی فروشنده به عنوان مالک شناخته می شود، در این وضعیت طلبکاران می‌توانند مالی را که نسبت به آن وکالت بلاعزل دارید به راحتی توقیف و نهایتاً منتقل نمایند. اجرای مهریه در این موارد بسیار مرسوم است!

چه مدارکی برای تنظیم وکالت‌نامه لازم است؟

  • برای نوشتن وکالت‌‌نامه کارت ملی و شناسنامه وکیل و موکل و کپی آن‌ها ضروری است.
  • اگر قرار است برای خرید و فروش خودرو یا ملکی وکالت داده شود، باید سند و مدارکی که نشان‌دهنده مالکیت موکل است، به دفترخانه‌ها ارائه کنید. یعنی هر حقی که قرار است از سوی موکل به وکیلی داده شود، باید مدارکی مبنی بر داشتن آن حق توسط موکل ارائه شود.

مواردی که در وکالت‌نامه بلاعزل باید رعایت کنید

  • وکالت‌نامه را به دقت بخوانید. تمام مواردی که می‌خواهید عنوان کنید، با جزئیات بنویسید.
  • در معاملات کلان از طریق وکالت‌نامه، حتما قبل از انجام معامله اعتبار وکالت‌نامه از دفترخانه تنظیم‌کننده سند، کتباً استعلام شود.
  • بهتر است فقط برای امور اداری از وکالت بلاعزل استفاده کنید و اگر ملکی خریداری می‌کنید، هرچه زودتر به سند قطعی تبدیل کنید.
  • برای تنظیم وکالت‌نامه حتما به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. وکالت‌‌نامه شما باید به صورت کتبی نوشته شود و در دفترخانه‌های رسمی به ثبت برسد. در غیر این صورت وکالت شما فسخ شده، و قانونی نیست.
  • از وکالت‌نامه دو نسخه تهیه کنید. یک نسخه دست فروشنده و یک نسخه دست خریدار باشد.
  • با افرادی که نمی‌شناسید به هیچ عنوان معاملات وکالتی انجام ندهید.
برای جلوگیری از فروش مجدد ملک توسط موکل به دیگری، همزمان با تنظیم وکالت‌نامه، مبایعه‌نامه هم تنظیم کنید و در وکالت‌نامه حق فروش ملک به شخص دیگر را از فروشنده بگیرید. با تنظیم مبایعه‌نامه یعنی شما مالک ملک هستید و هر مشکلی پیش بیاید، می‌توانید در دادگاه ثابت کنید.  برای تنظیم وکالت‌نامه حتما به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. وکالت‌‌نامه شما باید به صورت کتبی نوشته شود و در دفترخانه‌های رسمی به ثبت برسد. در غیر این صورت وکالت شما فسخ شده، و قانونی نیست.

معامله وکالتی خطرات خاص خودش را دارد و حتی اگر مبایعه‌نامه نیز تنظیم کنید باز هم ممکن است حین انتقال سند به مشکلاتی بربخورید. اما گاهی اوقات مجبور هستید معامله وکالتی انجام دهید. یادتان باشد که با دریافت سند وکالتی یا همان وکالت بلاعزل، شما همچنان صاحبِ خانه نیستید و هیچ چیزی به‌طور رسمی به نام شما نشده است. بنابراین حتما به همراه وکالت‌نامه، مبایعه‌نامه بنویسید و مطمئن شوید که سند ملک توقیف یا در رهن بانک نباشد یا بدهی مالیاتی خاصی نداشته باشد.بنابراین حتما به همراه وکالت‌نامه، مبایعه‌نامه بنویسید و مطمئن شوید که سند ملک توقیف یا در رهن بانک نباشد یا بدهی مالیاتی خاصی نداشته باشد. بهتر است در خصوص تنظیم قرارداد وکالت مربوطه، با حقوق‌دان متخصص و باتجربه مشورت کنید و در نهایت در اسرع وقت برای تبدیل سند وکالتی به قطعی اقدام کنید.


در صورتی که در مورد وکالت بلاعزل در انتقال ملک  نظری دارید در زیر آن را عنوان کنید تا دیگران از آن استفاده کنند بلکه گره گشا باشد . با تشکر 



   نظر یا پیشنهاد شما در مورد وکالت بلاعزل در انتقال ملک

شماره همراه و ایمیل فقط جهت اطلاع رسانی از پاسخ می باشد و نمایش داده نخواهد شد.


  • علی جمعه، ۳۰ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۳:۰

    سلام من یک ملک راوکالت بلاعزل ازطرف گرفتم وخریدم حالاصاحب ملک قراربودسندبیاره رفت سنده بیاره نیومدهرکاری میکنم سنده بهم نمیده رفتم المثنی بگیرم رفته اداره ثبت نامه کذاشته روسندکه المثنی صادرنکنن خواهشاالتماس میکنم راهنمایی کنیدممنونم

  • مهدی چهار شنبه، ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۳

    با سلام ما زمینی داریم در حومه تهران که با منا بع طبیعی مشکل داریم شخصی میگه من میتونم زمین براتون بگیرم ولی چون عوارض وبدهی هایی داره بعد 30الی35سال که زمین اونجا بوده باید وکالت بلا عزل بدید تا من به کارها رسیدگی کنم سوال من این که ما باید این نوع وکالت و بدیم و دوم اینکه اگر وکالت بلا عزل دادیم می تونیم حق نقل و انتقال وفروش زمین رو از اون بگیریم که بعد زنده کردن زمین کلاه سر ما نزاره وبدون اصلاع ما زمین رو بفروش خیلی خیلی ممنون میشم پاسخ بدید و راهنمایی بفر مایید

  • سامانی يك شنبه، ۲۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۲۲

    سلام . من از پدر وکالت برای فروش و انجام کلیه امور مربوط به ملک را دارم . و با نظر پدرم می خواهم این ملک را به نام خودم کنم . آیا باید مبایعه نامه تنظیم کنیم . با توجه به اینکه پدرم شهرستان است و ملک تهران آیا می شود مبایعه نامه را در شهرستان نوشت ؟

  • زهرا يك شنبه، ۲۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۲:۴۰

    سلام همسرم ملکی رامادرش بلاعزل داده به همسرم وسندندارد بافت قدیمی بوده وتجمع کرده شهرداری زیر نظر شهرداری است ونقل اتنتقال آنجاانجام میشود الان مادرهمسرم فوت کرده آیا قبل از فوت انجام شده قانونی است باطل نمیشود

  • یوسف فرشباف الوفی دو شنبه، ۲۳ بهمن ۱۴۰۲ - ۴:۴۵

    ضمن عرض سلام وادب لطفا بفرمایید که آیامیشودباوکالت بلاعرض که موکل در آن بمدت پنجاه سال ازخودسلب نموده وحتی حق امضاء مالکانه رابه بنده واگذارنموده رابنام خودم سندبزنم وبفروشم .کمال تشکررادارم

  • احمد محسن زاده دو شنبه، ۲ بهمن ۱۴۰۲ - ۲۲:۵۱

    سلام وقتتون بخیر وکیل بعد از اخذ پایان کار ساختمان با وکالت بلا عزل واحد تجار های را فروخته می‌تواند به بنام خود یا هر شخص دیگری سند قطعی انتقال دهد بنام خود موکلین انتقال داده آیا در این شرایط اعتبار برای آن وکالت باقی می‌ماند یا نه وکیل می تواند مجدداً بنام دیگر نیز انتقال دهد

  • محمد نجاح چهار شنبه، ۲۲ آذر ۱۴۰۲ - ۱۸:۳۲

    سه دانگ یک آپارتمان بنام من سه دانگ به نام همسرم میباشد آیا میتوانیم هر دوی ما در یک سند برای فروش وکالت بدهیم؟

  • محمد زنده دل دو شنبه، ۶ آذر ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۴

    ایا می شود فروشنده ای که وکالت بلا عزل بنام خریدار زده را مجبور به تنظیم مبایعه نامه نمود

  • زارع شنبه، ۱۳ آبان ۱۴۰۲ - ۱:۵۵

    با سلام چنانچه وکیل با وکالت بلاعزل‌ نسبت به بخشی از سهم سندی اقدام به فروش کند و وجه التزام قراردادی تعیین نماید اما با موکل هیچگونه قراردادی نداشته باشد و خریدار بدلیل تاخیر در تنظیم سند اقدام قضایی کند خسارت قراردادی متوجه وکیل می‌باشد یا متوجه مالک ( موکل) ؟